perjantai 4. marraskuuta 2016

Post 7

Tuotteemme/palvelumme käyttäjät eivät rajoitu vain yhteen tiettyyn asiakasryhmään. Veden pinnan alle näkeminen on kyky, joka varmasti kiehtoo monia ikään, työhön tai mihinkään muuhun tekijään katsomatta. Asiakkaidemme tarkka tunnistaminen on tämän vuoksi varsin hankalaa, koska kyseessä on ohjelmiston ominaisuus. Se voidaan integroida jo valmiiksi olemassa olevaan ohjelmistoon tai myydä palveluna loppukäyttäjille.

Videon käsittelyyn on olemassa erilaisia ohjelmistoja, joissa algoritmi olisi erittäin hyödyllinen. Näistä esimerkkeinä videon- ja kuvankäsittelyohjelmistot sekä suoratoistopalvelut. Kuitenkin teknologia rajoittaa mahdollisuuksia, ja toistaiseksi keskitymme vain videon- ja kuvankäsittelyohjelmistoihin.

Oma vai vieras alusta? [1]

Oman alustapalvelun tarjoajana olisimme suuremmalla markkinapaikalla, koska palvelumme ei olisi sisällä toisessa alustassa. Kuitenkin uuden, kilpailevan alustan levittäminen on hankalaa, koska alustat luodaan sitomaan käyttäjiä niiden ekosysteemeihin verkostoilmiön avulla. Uusien ja toisten alustojen käyttäjien haaliminen omalle alustalle vaatisi enemmän markkinoinnilta, koska käyttäjäkunta pitää etsiä itse. Käyttämällä jo olemassa olevaa rajattua alustaa voimme hyötyä sen käyttäjäkunnasta. Tämä käyttäjäkunta on usein tietoinen omista tarpeistaan, ja ovat tästä syystä ladanneet jo valmiiksi ohjelmiston, mutta tarvitsevat lisää ominaisuuksia ohjelmiston toiminnan tueksi. Nämä olemassa olevat alustat myös pyrkivät hankkimaan koko ajan lisää käyttäjiä alustalleen, jolloin palvelumme voisi hyötyä alustan ylläpitäjän toiminnasta. Alla olevat kuvat 1 ja 2 kuvastavat, miten alustat muotoisivat markkina-alueina.


               
Kuva 1. Kuvan- ja videonkäsittelyohjelma alustana Kuva 2. Oma alusta


Toisena riskinä voidaan tunnistaa alustan kehittämisen kustannukset. Oman alustan kehittäminen ja ylläpitäminen tulisi vaatimaan ylimääräistä työtä varsinaisen arvoa tuottavan eli veden pintaa muokkaavan algoritmin kehittämisen lisäksi. Liittymällä isompaan ohjelmistoalustaan voimme ulkoistaa palvelun käyttöpalvelun kehittämisen ohjelmiston tarjoajalle ja keskittyä itse liitännäisen kehittämiseen.

Resurssien rajallisuuden takia suosimme ulkoisen alustan käyttöä.

Kuvan- ja videonmuokkausohjelmat vai Suoratoistopalvelut vai molemmat?

Pinnan alla näkevän algoritmin paras potentiaali on kuvan- ja videonmuokkaus- ohjelmistoissa sekä suoratoistopalveluissa. Ominaisuuksiltaan nämä kaksi palvelumuotoa poikkeavat toisistaan varsin paljon. Kuvan- ja videonmuokkauspalveluissa käytetään enemmän tietokoneita, kun taas suoratoistopalveluissa käytetään mobiilialustoja. Suoratoistopalvelut tarvitsevat verkkoyhteyden, koska kuvauslaitteesta lähettää videokuvaa suorana. Kuvan- ja videonmuokkauspalvelut käsittelevät jo valmiiksi tallennettua dataa, jolloin se voidaan toistaa tietokoneen kovalevyltä ja käsittelyyn käytetty aika ei ole niin merkittävä kriteeri kuin suoratoistossa.

Jo olemassa olevista suoratoistopalveluista on hankalaa löytää jalansijaa palvelullemme. Suoratoistopalvelut pyrkivät keveyteen ja helppokäyttöisyyteen. Monissa olemassa olevissa mobiilisovelluksissa on vain kirkkauden ja värien säätelyyn kykeneviä muokkaustoimintoja, jolloin suorituskykyyn vaikuttavia suurempia ominaisuuksia ollaan karsittu pois. Tämä voi johtua puhelimien teknisistä ominaisuuksista tai käyttäjien tarpeista. Toistaiseksi kehittämämme algoritmi vaatii jopa pöytätietokoneilta paljon suorituskykyä, jolloin sen integrointi suoratoistopalveluihin vaatisi paljon laskentatehoa. Toteutus saattaisi olla mahdollista pilvilaskennan avulla palveluna, mutta kustannukset sen käyttämiseksi nousisivat huomattaviksi, jolloin palvelusta tulisi kannattamatonta.

Vaikka teknologia rajoittaakin palveluidemme kykyjä, niin pidämme mahdollisuudet avoimina. Toistaiseksi keskitymme kehittämään palvelua kuvan- ja videonkäsittelyohjelmistoille, koska niissä käytetään jo valmiiksi hyvin tehokkaita laitteistoja. Teemme myös koko ajan töitä, jotta saisimme tehtyä algoritmista tehokkaamman ja nopeamman.

Arvoa kenelle?

Teimme myös valintamme pohjalta arvolupaukset (Value Proposition Canvas), jotta pystymme omassa liiketoimintasuunnitelmassamme huomioimaan paremmin asiakkaidemme tarpeet. Tunnistimme tässä vaiheessa asiakkaina kuvan- ja videonkäsittelyohjelmistojen tuottajat, mutta myös käyttäjiä, jotka lopulta myö mahdollisesti hankkivat palvelun.

Arvolupaus 1 - Kuvan ja videonmuokkausohjelmat

Asiakkaina toimivat ohjelmistojen tuottajat, jotka haluavat lisää näkyvyyttä ja käyttäjiä alustalleen. Uuden palvelun tuojana pystymme auttamaan ohjelmistojen kehittäjää tarjoamaan entistä laajemmalla skaalalla ominaisuuksia heidän käyttäjilleen. Parempi tarjonta ja laatu sitoo enemmän käyttäjiä alustalle, jolloin myös heidän liiketoimintansa tehostuu ja tätä kautta heidän brändinsä saa lisää näkyvyyttä.

Toteutamme näitä arvolupauksia liitännäisen avulla, joka on ladattavissa. Liitännäisen avulla ohjelmistojen tarjoajat saavat monipuolisuutta alustoilleen, joka houkuttelee lisää käyttäjiä. Liitännäinen myös kehittää alustaa tehden siitä modernimman, jolloin se myös toimii kehitysapuna ohjelmiston tarjoajalle.

Arvolupaus 2 - Uimavalvojat

Uimavalvojien työhön kuuluu valvoa ja ylläpitää rannan turvallisuutta sekä neuvoa tarvittaessa rannan asiakkaita. Asiakkaiden turvallisuuden valvonta saattaa joskus olla hankalaa, koska rannat ovat laajoja alueita ja valvojilla on rajalliset kyvyt vahtia tätä kokonaisuutta. Työssä auttaa paljon ennakoitavuus sekä kokemus, joka tulee kehittymisen kautta. Rantavahdin työ on varsin kuormittavaa, koska vastuu ihmisten turvallisuudesta painaa uimavalvojien harteilla. Tämän vuoksi tehokkaan tilannekuvan ylläpito olisi ensisijaista uimavalvojalle.

Palveluamme voidaan hyödyntää yhdistettynä muihin laitteisiin tunnistamaan riskejä, joita vedessä saattaa olla. Sillä voidaan esimerkiksi tunnistaa aaltojen tuomat isot kivet vesien pohjasta. Lisäksi, jos laite yhdistetään esimerkiksi nelikopteriin, niin liikkuvuus rannalla nopeutuu. Nelikopteriin voi vielä sitoa kiinni pelastusrenkaan, jolloin tarkkailu ja pelastus voidaan yhdistää sen toimintaan. Tämä mahdollistaa aikaisempaa nopeammat toimenpiteet sekä uimavalvojan oman turvallisuuden.



Arvolupaus 3 - Kalastajat

Monesti kalastajat puhuvat hyvistä kalapäivistä tai “kalatuurista”, silloin kun saalis on kiitettävä. Kuitenkin kalojenkin liikkeet voivat olla ennakoitavissa. Tämä kuitenkin vaatii paljon tietämystä kalojen toiminnasta, jota monella kalastajalla ei ole. Toisaalta kalastus nähdään usein rentona vapaa-ajanvietteenä, jolloin saaliilla ei ole niinkään merkitystä. Kuitenkin saaliin saaminen nostaa aina jännitystä sekä siimassa että kalastajassa.

Palvelullamme kalastajat voisivat tarkastella paremmin vesistöjä, jolloin hyvien kalavesien löytäminen helpottuu. Esimerkiksi yhdistäessä kameran nelikopteriin voidaan tutkia laajojakin vesistöalueita ja löytää parhaimmat kalapaikat. Myös sähköinen opas yhdistettynä palveluun edistää kalamiehen nopeampaa oppimista.


Potentiaalisia alustoja?

Teimme tutkimusta potentiaalisista kuvan- ja videonkäsittelyohjelmistoista. Käytetyimpänä ja suositelluimpana ohjelmistona monet ammattilaiset käyttävät Adoben ohjelmistoja, joita lähdemme jatkossa tutkimaan tarkemmin…


Lähteet:

[1] Ailisto, H & Collin, J & Juhanko, J & Mäntylä, M & Ruutu, S & Seppälä, T. Onko Suomi jäämässä alustatalouden junasta?, Valtioneuvoston selvitysja tutkimustoiminnan julkaisusarja 19/2016, Saatavissa: https://www.etla.fi/wp-content/uploads/vnk_raportti_2016_19.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti