lauantai 10. joulukuuta 2016

Prototyyppi, osa 3

Kurssi alkaa lähestyä loppuaan, sillä grand finalekin on jo takana päin. Meidän osaltamme esitys meni hyvin, ja ständillä vieraillut väki piti prototyyppiämme mielenkiintoisena ja vaikuttavana. 

Prototyypin osalta yksi tulos on vielä esittelemättä. Vaikka toteuttamamme algoritmit on tarkoitettu staattisen kuvan muodostamiseen, tulee kummastakin menetelmästä ulos sarja käsiteltyjä kuvia. Sen sijaan, että laskisimme keskiarvon näistä kuvista, on mielenkiintoista nähdä miltä käsitellyt kuvat näyttävät videomuodossa.

Testissä käytetty videopätkä ja lopputulokset on ladattavissa allaolevista linkeistä (mega.nz) (alkuperäinen lähde Youtubessa):



Jaamme videot tällä tavalla siksi, että niiden tallettaminen johonkin palveluun heikentäisi kuvanlaatua liikaa.

Staattiset lopputulokset on esitetty kuvissa 1 ja 2. Jälleen kerran kahden menetelmän tuottama jälki näyttää hyvin samanlaiselta. Huomionarvoista on myös se, että vaikka kuvan keski- ja yläosassa pohja erottuu varsin tarkasti, niin alaosa on varsin epätarkka. Tässä testissä kuvausolosuhteet ovat kuitenkin hyvät: kamera on suoraan kohteen yläpuolella, pysyy paikoillaan ja myös kuvausetäisyys on sopiva. Videon kuvanlaatu ei kenties ole tarpeeksi hyvä. Kuvanlaatua voisi kuitenkin parantaa jälkikäsittelyllä, esimerkiksi terävöittämällä kuvaa. 


Kuva 1. Oreifej'n lopputulos.


Kuva 2. HTA-algoritmin lopputulos.

Vaikka staattisissa kuvissa erot ovat pienet, niin algoritmien tuottavat videot eroavat toisistaan selvästi. Molemmat videot on esitetty alla: ensin Oreifej, sitten HTA. Videoilla esiintyvästä uimarista havaitaan, että algoritmit tuottavat epäjatkuvuuksia kuvien välille. Myös aaltoilun luonne muuttuu selvästi: Oreifej'n lopputuloksessa väreily on varsin hienojakoista, HTA:ssa karkeampaa. Näistä videoista on vaikea vetää mitään erityisiä johtopäätöksiä, mutta ne havainnollistavat algoritmien toimintaa ja tuovat esiin myös eroja, joita staattisista kuvista ei voi havaita.



Alkuperäiseen videoon verrattuna käsitellyt versiot selkeyttävät vedenpohjan kuvaa hieman, mutta kokonaisuus pystyy edelleen melko epäselvänä. 

Eroja voidaan tarkastella myö yksinkertaisemmalla esimerkillä. Alla on alkuperäinen video, jossa on keinotekoisesti väreilytetty tekstikuvaa, sekä Oreifej'n ja HTA:n käsittelemät videot:






Näistäkin esimerkeistä nähdään, ettei menetelmiä ole tarkoitettu videon tuottamiseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti